Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

 

 
 
2011.Április.21-én, egy szemétgyűjtési akciót  szervezünk a csoportunkal a Maros partján, remélünk minél jobban fog sikerülni ez a nap, és sikerül kicsit emberibbé tegyük a környéket

 

 

 

Nagyon jól sikerült a takarítás, köszönjük mindenkinek a részvételt, majd a képeken közelebbről is megnézhetitek, hogy mi volt ott

 


 

 

A Baluparkba a kirándulás 2011 junius 4 (szombat)-on lessz   

 

A májusi feladatlapok:

ZÖLDISKOLA 2011


ZÖLDISKOLA neve:
HELYSÉG:

I. FELADATLAP - MÁJUS1.- Május 31 napos. Ebből 27 ilyen vagy olyan világnap, ünnep. Ha mindegyik világnap szabadnap is lenne, becslések szerint évente 195-200 napot ünnepelhetnénk, s persze ezekhez még hozzáadódik jó néhány szombat meg vasárnap. Játékos kedvét az ember nem veszíti el. Május 4-e például az ékezetes betűk világnapja (mivel nem mindegy, hogy főkábel, vagy fókabél). Ki tudta? És van a WC-nek, a perzsa macskának, a tengerimalacnak, a tojásnak, a balkezeseknek is világnapjuk. Azt viszont tudjuk, hogy május 10-én mit ünnepel minden magyar iskola.
FELADAT: Írd le, mit tudsz erről a napról!
Pár mondatban számolj be, hogy ti mit csináltatok május 10-én!

6 pont


2.- Írd be a hiányzó szavakat!
- Várja, hogy a sült…………………………a szájába repüljön.
- Ritka, mint a fehér………………………
- Iszik, mint a……………………………..
- Kövér, mint Márton……………………
- Fütyül, mint a ………………………….
- Egy ……………………..nem csinál tavaszt.
- …………. a ………………..-nak nem vájja ki a szemét.
- Szereti, mint ………………….a fényeset.
- Idegen …………………….ékeskedik.
- Úgy bánik vele, mint a hímes……………..
2 pont


3.- Legyél újságíró! Írj egy tudósítást úgy, hogy az alábbi információk alapján keresd meg az összefüggéseket is! Minden mondat igaz, de ömlesztve közöljük.

A tudósok, a kutatók megfigyelték, hogy:
- a gleccserek olvadásnak indultak,
- egyre gyakoribbak a por- és homokviharok (az elmúlt 50 évben megtízszereződtek),
- a sivatagi tevéket négyütemű motorokra cserélték,
- emelkedik a tenger szintje, 6-7 métert is emelkedhet, ha…
- a porviharok több ezer kilométerre is eljutnak,
- a porlepte jég elnyeli a napfényt,
- az utazási irodák kalandtúrákat kínálnak vállalkozó szellemű turistáknak, úti cél a nagy homoktenger, 4x4 meghajtású terepjárókkal,
- fennakadás a légi és közúti közlekedésben, a levegővétel is nehézséget jelent,
- a porviharok hozzájárulnak a klímaváltozáshoz,
- a sivatag felszínét apró kavicsréteg fedi, ez megsérül, s a finom port elhordja a szél,
- Grönland, a Zöld Föld, felszínének nagy részét jég borítja,
- 100 millió ember él a tengerek közelében,
- 42 millió liter édesvíz tűnik el naponta,
- az osztrákok évek óta becsomagolják az Alpok gleccsereit polipropilénnel.

10 pont

4.- A ROMLOTT LÉ (Fráter Erzsébet - Mesés növények, növényes mesék)
„Valamikor Óperzsiában a világ uralkodója Dzsamszid annyira szerette a szőlőt, hogy télire jó sok szőlőlevet tetetett el. A cserépedényekben azonban „megromlott” az édes lé. Azt hitték, hogy mérgező, ezért e király a halálra ítélt raboknak adta. A foglyokon kívül jócskán fogyasztott belőle az uralkodó legkedvesebb háremhölgye is, beleszeretett ugyanis az egyik testőrkapitányba, és a lelepleződéstől való félelmében ivott a „halálos mérgű” italból. Élete azonban megmaradt, sőt jókedve kerekedett, nyelve is megeredt, és mindent elmesélt a királynak. Dzsamsztid gondolkodóba esett, hogy vajon tényleg büntetés-e, ha az elitéltekkel erjedt szőlőlevet itat. Kegyelmet adott őszinte háremhölgyének, mert igaz, ami igaz, ő maga is megkedvelte ezt az italt. 700 éves uralkodása alatt. Sok más hasznos dolog mellett megtanította az emberiségnek a borkészítés tudományát.” - Eddig a mese.
FELADAT: - Május egyik fagyosszentje a szőlőművesek és kocsmárosok patrónusa. Mi a neve és mikor van a névnapja?

1 pont


5. - Leonardo da Vinci (1452. április 15. - 1519. május 2.) olasz festő, tudós, feltaláló volt, aki megálmodta a repülőgépet, az autót, a telefont, a robotot. Állítólag neki köszönhetjük a szemüveget is, az ollót is. Tükörírással készült feljegyzései közt megtalálták a műanyag receptjét is. Leonardo rájött, hogy a levegő, az nem semmi, hanem valami. A levegőnek súlya van: 1 liter levegő = 1,293 gramm.
FELADAT: - Találjatok ki és írjatok le egy olyan kísérletet, amellyel bebizonyítjátok, hogy a levegő, az „valami”!
-Számítsátok ki, hány kilogramm levegő fér el az üres osztálytermetekben!
- Próbálhatjátok ki a tükörírást, hogy hasonlítsatok bár egy félórára Leonardo da Vincire. Írjátok le, sikerült-e?

6 pont

6. - A levegő a Földet körülvevő gázok keveréke. Összetétele 80-100 km magasságig nem változik.
FELADAT: - Zöldkörön beszélgessetek a levegőről, az üvegházhatásról!
- Írjátok le, miből áll?
- 78 % …………………….
- 21%...................................
- 0,03%.................................
- egyéb:……………………………………………………

4 pont

7. - Minden szem Londonra szegeződött, ahol április 29-én tartották Vilmos herceg királyi esküvőjét. London sokszor rossz példa és nagyon sokszor jó példa a környezetvédőknek.
FELADAT: Az alábbi igaztörténetek kiemelt részeit írjátok a jó, illetve a rossz példa oszlopba!

1596 nagy eseménye az volt, hogy az angol királynő richmondi palotájában felszerelték az első ANGOLVÉCÉT. A WC a water closet rövidítése. A vízöblítéses vécének nagy sikere volt. Egyre többen használták, csakhogy a TARTALOM A TEMZÉBE ÖMLÖTT. 1858 nyara nagyon forró volt, a Temze vize egyre apadt. A Westminster palota ablakai, teraszai a folyóra nyíltak. A nagy bűztől a parlamentben keservesen folyt a munka. A honatyák egy része azt szerette volna, ha London egy távolabbi részében ÚJ PARLAMENTI PALOTÁT építenek. De inkább megszavaztak egy hatalmas SZENNYVIZCSATORNÁZÁSI TERVET.
Telt múlt az idő, a város egyre nőtt. 1925-ig a világ legnépesebb városa volt. A XX. század elején Londonban szénnel fűtöttek. Ez hatalmas füsttel járt. 1952 decemberétől 1953 tavaszáig a várost beborította a FŰSTKÖD, hírhedt londoni szmog, melynek becslések szerint 12.000 halálos áldozata volt. Aztán 1956-ban elfogadták a TISZTA LEVEGŐ TÖRVÉNYT. Londonban ma 7 és fél millió ember él. Óriási a forgalom, az AUTÓK SZÁMA EGYRE CSAK NÖVEKSZIK. Az angolok egy levegővédelmi programot dolgoztak ki: 2003-tól bevezették a DUGÓDIJAT. Sokan haragudtak, a környezetvédők örvendeztek. Ma már Róma, Szingapúr, Stockholm is átvette az ötletet.

JÓ PÉLDA ROSSZ PÉLDA

4 pont

8. - 30 éve azt tapasztalják, hogy az éghajlat hihetetlenül változik. A globális hőmérséklet a 70-es évek óta 0,5 fokkal emelkedett. Azt is tudjátok, hogy ezért a legfőbb bűnös a szén-dioxid, amit a levegőbe pumpálunk. A szén-dioxid 25-30%-a a gépjárművekből származik. Ha kisebb a forgalom, jobb a levegő. Arról lehetett olvasni, hogy jelenleg 700 millió gépjármű közlekedik a világon. Az előrejelzések szerint 2050-ben 1,7 milliárd gépkocsi szennyezi majd a levegőt, ha még lesz üzemanyag.
FELADAT: Állj meg csoportod néhány tagjával településed forgalmas útszakaszánál és 15 percen keresztül számláld a kocsikat: külön a teherszállítókat, külön a személygépkocsikat, külön a tömegközlekedési eszközöket. Írd meg az eredményt!

2 pont

9. - Sokszor drágább, ami olcsó. Azt már sokan tudják, hogy a fa hasznosabb, ha él, mint kivágva. A reklámozott alumíniumdobozos sör 0,99 RON, többe kerül a doboz (a csomagolás, a hulladék, a szemét), mint a sör.
FELADAT: - Mindenki szeret hibakereső lenni. Látogassatok el egy üzletbe, nézzétek meg jól a kínálatot, és írjatok össze minél több olyan árut, amit mi is megtermelhetnénk, mégis messziről hozzuk!
- A legfelháborítóbb 3 termék hány kilométert tett meg vízen, szárazföldön vagy levegőben?
- Ha rajtatok múlna, hogyan segítenétek ezen a nem szerencsés helyzeten. Tárgyaljátok meg és néhány mondatban írjátok le!

6 pont10. - Olvadnak a Himalája gleccserei is. Kérjétek meg a földrajz szakos tanárotokat, hogy mutassa meg nektek a térképen azt a 7 nagy folyót, amelyek innen erednek. A Föld népességének 40 %-a számára ezek biztosítják a szükséges ivóvíz több, mint felét.
FELADAT: - Melyik az említett 7 nagy folyó?
- Kik szomjaznak az elkövetkező fél évszázadban, ha elolvad a Himalája jege?

7 pont

11. - Az energiát, ami nélkül már nem élhetünk, valamiből elő kell állítani. Az energiaforrások egy része nem megújuló, fosszilis, elfogynak belátható időn belül (azaz sok ezer év alatt képződnek, mi pedig százezerszer gyorsabban használjuk), másik része zöld energiaforrás, megújuló. A felsoroltakat helyezd a megfelelő oszlopba!
- biogáz, szél, kőolaj, nap, energiaerdő, kőszén, víz, földgáz, geotermikus

NEM MEGÚJULÓ MEGÚJULÓ


3 pont

12. - Nagy divat a klip-paródia, a komolytalantól a humoros dalszövegekig mindennel találkozunk. Változik a világ, de a játékos kedv marad. Verselni szerető zöldek parodizáljanak ki egy ismert népdalt ma használatos, leginkább környezetvédelmi szöveggel helyettesítve a szép régit! Ma már az ablak sem ablak, az ajtó sem ajtó, hanem nyílászáró. Például: „Dombon van a babám nádfedeles háza” így is szólhatna: „Dombon van a csajom a Környezetvédelmi Minisztérium által vissza nem térítendő hitelből felszerelt napelemes háza”. Egy szakasznyi rapp-szöveget kérünk. A megfogalmazásban segíthetnek felnőttek is. A lényeg az, hogy a Balu parkban elő is tudjátok adni.

7 pont

13. - Itt a vakáció. A zöld faliújság üresen áll. Az utolsó találkozáson tegyetek egy, EGYETLEN EGY környezettudatos fogadalmat, amit be is tudtok majd tartani, amivel könnyíthettek a Fölre nehezedő nagy megterhelésen. Ezt az egy mondatot írjátok a faliújságra és „súgjátok” meg nekünk is. Kellemes vakációt kíván minden zöld tanulónak a TRE-F EGYESÜLET!

2 pont

Kérjük, hogy 20-ig küldjétek el a válaszokat, hogy legyen idő a kiértékelést elkészíteni az évzáróra.


 
 

 


Utolsó kép


Elérhetőség

LevelezőlistaArchívum

Naptár
<< Január >>
<< 2021 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statisztika

Online: 2
Összes: 58076
Hónap: 2573
Nap: 34